2014. április 20., vasárnap

Sportra felkészülni! #2.-Tájfutás

Nem is tudom hol kezdjem. Hihetetlenül szégyellem magam, mert nem hoztam semmilyen sportól semmit, de egyszerűen nem volt időm. Bocsánat.

Tájfutás
Lényege, hogy a hegyeken, vagy az erdőben kell minél kevesebb idő alatt megtenni a távot. Vannak kijelölt állomások, ahová a megadott sorrendben kell megérkezni, és egy SI-nek nevezett dugókával csipogtatni kell. Egy térkép és egy tájoló segítségével kell tájékozódnod. Nem kell hozzá semmi csak az eszed, meg futni tudás.
Kategóriák:
A legkisebbeknek gyerekverseny van. Szalaggal kijelölnek egy útvonalat, azon vannak a pontok, és kartonnal kell futni, zsírkrétával jelölni, hogy ott már jártál.
10 éves korban van az első versenykategória. Ez szalaggal segítik.
Ezután két évenként növekszik a kategóriák száma 12, 14, 16, 18, nagy ritkán 20 is van. Ezek már nehezebbek de egyáltalán nem hosszúak. Azután jön a 21-s kategória. Ezekután 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85. A világbajnokságon 90-s kategória is van.







Így néznek ki az ellenőrző pontok


Ez az a bizonyos SI












Magyar bajnokok: 
Domonyik Gábor, háromszoros junior világbajnok.

Oláh Katalin, kétszeres felnőtt világbajnok.















Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok.




***
Még több tippre vágysz? Olvasd el az előző cikkeket, és maradj velünk. A legjobb, ha feliratkozol, mert így soha nem maradsz le az újdonságokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése